Gutenberg og WP 5.0 – Hvad har vi lært?

Mange ventede i spænding på lanceringen af WordPress 5.0

Med den nye version fulgte også den omtalte Gutenberg editor, som en fast og integreret del af kernen i WordPress CMS. Gutenberg erstattede den klassiske editor, der har fungeret som en hjørnesten i WordPress, siden det kom til verden i 2003.

Reaktionerne efter lanceringen har været blandede, og flere har valgt at beholde den klassiske TinyMCE editor. Disse brugere har enten fravalgt Gutenberg pluginnet til WordPress 5.0, og/eller helt fravalgt at opdatere til den nyeste version af WordPress.

Gutenberg editoren har i skrivende stund rundet de 300.000 installeringer, hvorfor det lader til at brugerne har vurderet at det giver god mening at gøre sig bekendt med editoren. Umiddelbart virker det også logisk, da det er forventeligt at den klassiske TinyMCE editor, ikke vil supporteres for altid.

Hvordan du forbedrer din brugeroplevelse med Advanced Gutenberg

Hvis vi antager at du har downloadet WordPress 5.0 uden at deaktivere Gutenberg, er der flere forskellige måder at forbedre funktionaliteten og brugeroplevelsen med Gutenberg. En af disse er det såkaldte “Advanced Gutenberg” plugin, der bidrager med en flere forskellige nyttige blocks.

Denne udvidelse har fået en meget positiv modtagelse, og har i skrivende stund mere end 5000 downloads. Man kan spekulere i at plugin’ets gode modtagelse, bunder i at det tilføjer en god del brugbare funktioner. Funktioner der i sidste ende øger Gutenbergs overordnede brugbarhed.

Med det nye Advanced Gutenberg plugin, kan man bl.a. forbedre ens content på følgende områder:

  • Advanced Image Block
  • Advanced Video
  • Recent Posts
  • Social Links
  • WooCommerce Blocks

Du kan læse mere om det avancerede plugin her.

Arbejd hurtigere med Reusable Blocks

En anden nævneværdig funktion i den nye editor, er “reusable block feature” der tillader brugeren at genbruge ens gamle content på nye og innovative måder. På den måde kan man bruge udsnit og bidder fra gamle indlæg eller lignende, og det tager ikke lang tid.

Praktiske eksempler på smart brug af reusable block feature, kan eksempelvis være at:

  • Spørge eller opfordre brugerne til at følge ens SoMe kanaler.
  • Tilføjning af call-to-action knapper i ens posts og sider.
  • Hurtig tilføjning af feedback formularer til ens sider.

Hvis du vil vide mere om reusable blocks og hvordan de fungerer i praksis, kan du med fordel se her.

Brug for råd og vejledning?

Vi hos Mediastyle er 100% up-to-date på Gutenberg, og hvad den nye editor betyder for den generelle oplevelse med WordPress CMS. Vi har tidligere skrevet et indlæg om Gutenberg, i forbindelse med lanceringen af plugin’et sidste år. I det kan man læse meget mere om plugin’et, dets funktioner og hvilke implikationer der er for den enkelte bruger.

Hvis du har spørgsmål til noget af det ovenstående, eller har behov for råd og vejledning til WordPress, sidder vores eksperter altid klar på mail og telefon.