Derfor bør du anvende shortcodes i dine WordPress indlæg

Arbejder du i WordPress og oplever ofte, at du indsætter de samme billeder, den samme tabel eller måske den samme video i flere af dine indlæg?

Hvis det er tilfældet, så bør du overveje at tage et kig på shortcodes i WordPress. Med shortcodes kan du nemlig lave en kode, som du blot skal indsætte i dine indlæg, og så indsættes der f.eks. en tabel eller en række billeder, som du har defineret et centralt sted. Det smarte er så, at hvis du bruger disse billeder, tabellen eller noget andet flere steder, så skal du kun rette det et sted, hvis du en dag laver en tilføjelse til f.eks. din tabel. Du optimerer altså dine WordPress sider, og gør det nemmere at vedligeholde i fremtiden.

Men hvad er en shortcode helt præcist?

En shortcode er et stykke kode, som du f.eks. kan indsætte i dine indlæg i WordPress. En shortcode er bygget op på den måde, at den består af to klammer [] og et navn, f.eks. [min_tabel].
Når du indsætter koden i et indlæg, vil WordPress forstå, at det er en shortcode, og skifte koden ud med det indhold du har bestemt koden skal omdannes til, i dette tilfælde en tabel.

Nogle shortcodes kan også tage parametre, så hvis du gerne vil have flere variationer af det indhold du viser på din side, kan du gøre det via disse. F.eks. kunne man lave en gul og en hvid tabel således [min_tabel color=”gul”] og [min_tabel color=”hvid”]

Hvordan bruges shortcodes?

Det er nemmest at vise, hvordan shortcodes bruges ved at tage et eksempel. På Billig-Bredbånd.nu anvender de shortcodes i stor stil. Hvis du f.eks. ser på deres sammenligningstabel på forsiden, så er dette faktisk en shortcode. Det vil sige at tabellen hentes ind via en shortcode og vedligeholdes et centralt sted. Det betyder, at billig-bredbånd.nu kan anvende tabellen flere steder på deres side og opdatere den nemt ét centralt sted.

F.eks. bruger de også samme tabel via dens shortcode på /blog/gode-bredbaands-udbydere.php og /blog/danmarks-billigste-internet.php. Tabellen er den samme, den er blot indsat flere steder i forskelligt indhold.

Hvordan laver jeg selv en shortcode?

Hvis du vil lave en shortcode, skal du ind og skrive lidt kode i din functions.php fil. Det er her vigtigt, at du tager backup af filen, inden du begynder at rette, da du ellers risikerer at ødelægge dit site, og så er det jo rart at kunne gendanne det, som det var før.

Du kan enten rette direkte i din functions.php fil via kontrolpanelet i WordPress under ”Udseende” -> ”Editor” eller hente filen ned via FTP og rette i den.

Det du skal indsætte, ser således ud:

function navn_paa_funktion() {
echo “Shortcode indhold”;
}
add_shortcode('navn_paa_shortcode', 'navn_paa_funktion');

En shortcode består af en funktion, i dette tilfælde ”navn_paa_funktion”. Alt det inde i funktionen, altså det mellem { }, er det som vil blive vist i stedet for din shortcode.
I dette tilfælde skrives der blot på siden ”Shortcode indhold”, hvis denne shortcode indsætte i f.eks. et indlæg.

For at shortcoden virker, bruger man funktionen add_shortcode(), hvor man først angiver navnet på sin shortcode, og derefter navnet på den funktion den skal knyttes til.
I dette tilfælde er navnet på vores shortcode ”navn_paa_shortcode”, og det er således [navn_paa_shortcode], som du skal indsætte i dit indlæg for at anvende den.

Shortcoden er knyttet til vores funktion ‘navn_paa_funktion’, som netop udskriver vores indhold. Du kan i princippet indsætte alt mellem { }, f.eks. en html-tabel, en række billeder eller lign.

Husk dog på at du skal echo indholdet ud eller skrive det ud ved at gå ind og ud af php. Se f.eks. her, hvordan man kan lave mere indhold i sin shortcode.

Det kræver lidt viden at arbejde med shortcodes, men har du taget backup af din functions.php fil og er du ikke bange for at prøve det af, så vil du hurtigt lære, hvordan du laver dine egne shortcodes.

Gæsteindlæg skrevet af Thomas Mørch Iversen fra Nemprogrammering.dk