WordPress 5.0 og den nye Gutenberg editor

Hvad kan den nye editor betyde for dig og din virksomhed?

I dag er 27% af alle verdens hjemmesider drevet af WordPress, og det er estimeret, at der eksisterer mere end 172 millioner hjemmesider. Det betyder at omtrent 46,4 millioner hjemmesider og webshops, bruger WordPress på nuværende tidspunkt. WordPress er utvivlsomt det mest populære CMS (content management system) på markedet.

Fra tid til anden kommer der nye markante tilføjelser, ændringer og plugins til WordPress, og det nye Gutenberg editor plugin, er bestemt ingen undtagelse.

Hvad er Gutenberg?

Gutenberg vil erstatte den nuværende klassiske editor, som brugerne på de 46,4 millioner WordPress sider kender så godt. Den er et komplet redesign, og en nyfortolket udgave af den klassiske WordPress editor. Den nye editor vil ændre den måde man som bruger skaber indhold på, radikalt.

Hvordan vil Gutenberg fungere i WordPress 5.0?

WordPress er i sin natur ekstremt brugervenligt, specielt hvis du er novice, og ikke har en stor værktøjskasse med brugbar viden om den digitale verden. Den selvsamme brugervenlighed, har udviklerne formået at viderebringe til den nye editor.

Gutenberg appellerer til den type brugere, der ikke nødvendigvis besidder de store tekniske evner. Det er en editor med utallige nyskabende funktioner, der alle simplificerer processen i at kreere en hjemmeside. Redigering, tilpasning og design er alle gjort mere brugervenlige i de såkaldte “blocks”, hvor man ikke behøver at være en ørn til HTML eller kodning.

Man arbejder som sagt med ens indhold i de førnævnte “blocks”. Det sker på en måde, som er særdeles brugervenlig og standardiseret, i forhold til WordPress forskellige temaer og plugins. Alt i forhold til content creation dvs. tekst, billeder, lyd og video m.m bliver administreret i blocks. Med den nye editor, vil de fleste formentlig også have behov for nogen tid til at vænne sig til den nye interface, da ens plugins og widgets nu også har flyttet sig.

Gutenberg gør det desuden muligt at kontrollere både backend og frontend delene af ens hjemmeside, og dens layout.

Hvorfor skal man lære Gutenberg at kende?

Med Gutenberg vil der i fremtiden ske ændringer, i den måde indhold skabes på. For mange virksomhedsdrivende, vil de nye ændringer nok kræve en del tilvænning. De vil derfor gøre klogt i at efterleve livsfilosofien “adapt and overcome”.

Man bør bestemt sætte sig ind i den nye editor, mens tid er, da den kan få vidtrækkende konsekvenser for de 27% af verdens hjemmesider og webshops, hvis cms system er i WordPress.

Skrækscenariet kan her give anledning til mange panderynker hos de virksomhedsdrivende.

Scenariet er, hvis Gutenberg ikke er kompatibelt med de plugins og temaer m.m. man benytter på sin hjemmeside, når WordPress 5.0 bliver lanceret. Det kan i værste fald hæmme ens hjemmeside, eller have fatale konsekvenser, da den så kan holde op med at fungere helt og aldeles.

Hvad er fremtidsudsigterne med Gutenberg?

Fremtidsperspektiverne lader til at være lovende, da den kan simplificere mange af de processer som førhen var mere komplekse.

Du og din virksomhed skal derfor være opmærksom på Gutenberg, da meget peger på at den kan forbedre WordPress som et CMS system, måske endda markant. Flere af de mest troværdige kilder på nettet, er positivt stemte, og hilser den nye editor velkommen.

I og med den kan forenkle mange af de processer der tidligere var mere komplekse, vil der som bruger være udsigt til at spare tid, og tid er penge. Som virksomhedsdrivende vil man derfor kunne prioritere ens tid og kræfter andetsteds.

De ressourcer man bruger på at dygtiggøre sig, kan derfor være givet godt ud, og content creation kan fremover blive en mindre krævende del af ens virksomhed.

Det er endnu uvist præcis hvornår WordPress 5.0, og den integrerede Gutenberg editor, bliver lanceret. Flere kilder nævner medio november, hvor den 19 november skulle være et ret godt bud. Selvsamme kilder siger dog, i samme ombæring, at udgivelsen kan blive skubbet frem til Januar 2019.

Kilder:
https://www.kinsta.com/blog/gutenberg-wordpress-editor/
https://www.rystedtcreative.com/wordpress/wordpress-5-0-gutenberg-2018/
https://www.smashingmagazine.com/2018/08/complete-anatomy-gutenberg-wordpress-editor/
https://www.themeisle.com/blog/wordpress-5-0/
https://www.webmatros.com/new-gutenberg-editor-vital-for-wordpress/
https://www.whoishostingthis.com/compare/wordpress/stats/